Zgodovina znamke Champion®

1919

Rochester, NY, U.S.A.

V letu 1919 sta brata Feinbloom ustanovila podjetje, ki je danes znano pod imenom “Champion”.

Champion-01

1920-1930

Sodelovanje z Michigansko univerzo se prične in v tem času so mnogi opazili, da je znamka Champion resnično zavzeta za šport in oblačila za šport ter da so majice, hlače in puloverji izdelani izredno kvalitetno.

Zgodba se prične prav tukaj in kmalu se je slava Champion znamke razširila tudi med trenerje ostalih univerz po celotnih Združenih Državah Amerike.

Champion-02

1930-1940

V tridesetih se je podjetje preimenovalo v Champion Knitting Mills Inc. ki je postalo znano po T-SHIRT majicah, puloverjih, hlačah za treniranje in nogavicah ter je tako poneslo znamko Champion v sam vrh med najboljše športnike.

Sčasoma so pričeli tudi z izdelavo volnenih podoblačil, kot prototipi športnih majic oz. oblačil za športne aktivnosti na prostem in s tem jim je poznanstvo le še raslo. Ni minilo dolgo, ko so Champion artikle uporabljali tudi vojaki iz ameriške vojske oz. akademike za treninge vojakov in fizične aktivnosti.

Champion-03

1940-1950

Čez nekaj časa so se nalepke na ovratnikih spremenile od tistih iz 40-ih in 50-ih, kjer je bila uporabljena firma Champion Knitwear s podobo tekača in logotipom na zaključni črti.

V 70-ih in 80-ih so našitki postali bolj veljavni in znani ker so bili klasične rdeče in modre barve na belem ozadju.

Champion-04

1950-1960

Prenovljen logotip, sedaj znan kot "C" se pojavi prvič in je bil od takrat naprej vedno prisoten na levem rokavu oz. levi strani trenirk. Ta logotip in pozicioniranje je postalo sinonim za znamko Champion.

Champion-05

REVERSE WEAVE - zgodovina

Vse od samega začetka leta 1934 je še vedno zelo popularna klasika Champion.

Pomen obratne vezave je ta, da preprečuje raztezanje tkanine v smeri znojenja.

Ideja obratne vezave se je porodila pri ameriških trenerjih v 40-ih z namenom, da bi omogočili pranje tkanine oz. oblačil brez da bi jih poškodovali. S tem so onemogočili horizontalno krčenje tkanine.

V izogib krčenju oblačil je obratna vezava oz. t.i. "reverse weave" na več delih oblačila. Tudi na rokavih, ovratnikih in spodnjih delih oblačil.

Champion-reverse-weave

REVERSE WEAVE - patent

V letu 1938 se je prvič pojavil proces patentiranja nečesa revolucionarneha, tehničnega, in tako so tistega leta patentirali tudi tehnični postopek vezave imenovan "reverse weave". Proces je bil sicer končal šele 15 let kasneje, leta 1952.

V 60-ih se je znamka Champion pojavljala tudi na NCAA in se razširila v 70-ih s sodelovanjem na NFL (National Football League)

Champion Reverse Weave Patent

Reverse Weave

1970-1980

Znamka je postala znana po ustvarjanju enih izmed najpomembnejših športnih oblačil iz 20. stoletja in sicer pulover oz. jopice s kapucami. Slednje so bile zasnovane in razvite iz praktičnih razlogov in bile prvič uvedene kot ogrevalne oz. dopolnilne obleke oz. oblačila za športnike, ki so jih nosili med ali pred oz. po vajami.

Champion je presegel tisto, kar je pomenilo, da je atletska blagovna znamka, in je tudi prvi predstavil in naredil dvojno T-SHIRT majico ter prvi predstavil zračni najlon oz. tkanino, ki je še danes na samem vrhu pri košarkaških uniformah po celem svetu.

Champion košarka

1990-2000

Champion je dodatno okrepil svoj položaj v ameriških športih in pridobil izključne pravice za opremljanje 27-ih NBA ekip v košarki. To je bila ravno zlata doba NBA in to partnerstvo je Championu omogočilo še dodatno prepoznavnost in uveljavnost.

Danes mnogi NBA entuzijasti in zbiralci še vedno zbirajo ikonične kose oblačil in opreme iz 90-ih, saj so še dandanes nostalgija tega desetletja v športu košarke.

Champion je bil uradni opremljevalec prvega inn verjetno najboljšega ZDA Dream Team-a na zgodovinskih olimpijskih igrah v Barceloni. The Dream Team so osvojili zlato medaljo in to je pomagalo Championu vzpostaviti ugled tudi kot verodostojno, atletsko kolekcijo oblačil Evrope.

USA Dream team

2000-2012

Da bi obeležili 60. obletnico, ko so prvič patentirali "reverse weave" jopico, je Champion prenovil ta legendarni izdelek v Evropi.

Champion-06

2015...

Predstavili so novo generacijo oblačil z logotipom "C"

Champion-Final